skip to Main Content

Porselen ve Plastik Dolgular (inley ve onleyler)

Laboratuarda hazırlanan dolgular

Günümüzde diş hekimliğinin geldiği noktada azı dişleri ölgesinde yüzyıla yakındır kullanılan amalagam (gümüş rengi) dolguların yerini daha estetik ve dayanıklı dolgu tipleri almıştır. Burada direkt metotla ağızda uygulanan komposit dolguları (estetik beyaz dolgular)ve indirekt metotla yapılan porselen ve plastik dolguları saymak mümkündür.

İndirekt metotla uygulanan porselen ve plastik dolgular bir gereksinmenin ürünü olarak ortaya çıkmışlardır. Diş arası bölgenin iyi şekillendirilemediği, diş kaybının belirli bir oranın üzerinde olduğu, var olan diş dokusunun kuron yapılarak feda edilmek istenmediği ve hastanın ağızında diş renginde estetik restorasyonlar görme isteği bu yönde malzeme araştırma faaliyetlerini arttırmış. Buna ilaveten dişe yapışma (bonding) ile ilgili geldiğimiz noktalar, estetik ve dayanıklı porselen ve plastik reçine esaslı malzemelerin kullanıma girmesine sebep olmuştur.

Targis inley-onleyler

Özel dayanıklı reçine esaslı bir plastik türevinden laboratuvarda imal edilen ve özel yapıştırıcılarla dişe yapıştırılan bir endirekt dolgu metodudur.

  

IPS (Injectable Press Seramic)

Günümüzde ağız içinde kullanılan restorasyon materyalleri açısından diş dokusunun karakterine en yakın malzemedir. Ağız içinde çürük doku uzaklaştırıldıktan sonra,alınan ölçüler laboratuvara iletilir. Yan diş kontaklarının en iyi düzeyde oluşturulabildiği hassas ve ileri teknoloji gerektiren bit teknikle özel press makinelerinde presleme işlemi gerçekleştirilen IPS porselenler

  • ideal estetik,
  • minimım kenar sızıntısı (dolgu diş yüzey arasından gelişebilecek çürükler en minimumdadır),
  • diş sertliğine yakın sertlik sağlar (diğer porselenler gibi dişi aşındırmaz),
  • komposit dolgular gibi aşınmaz,
  • dişi çepeçevre küçültmeden kuron yapma ihtiyacını ortadan kaldırır.
Back To Top