skip to Main Content

Beyazlatma (Bleaching)

Beyaz dişler, güzel gülüşler

“Beyazlatma”-Doğal dişlerin renginin açılması

Doğada insanın çok nadiren mükemmel beyaz dişlere sahip olduğunu görmekteyiz. Kimi zaman geçirilmiş bazı hastalıklar, kimi zaman kullanılmış bazı ilaçlar (aşırı flor alımı ve küçük yaştaki yoğun tetrasiklin gurubu antibiyotik kullanımı) yüzünden içsel renkleşmelerin olduğunu gözlemliyoruz. Bunlara ilaveten günlük hayatta kullandığımız bazı yiyecek ve içeceklerin(çay, kola ,kahve sigara gibi) dişlerde dışsal renkleşmelere neden olduğunu da görmekteyiz. Bu dışsal lekelenmelerden diş taşı temizliği ve sonrasında yapılan özel bir fırçalama ile kurtulabilirsiniz. Profesyonel metotlarla yapılan beyazlaştırma(bleaching) işlemleri ile de dışsal lekelenmelerden kurtulma imkanı vardır.

“Beyazlatma” sırasında ne olur

Beyazlatma diş minesindeki oksidasyon ve redüksyon işlemleri ile olur. Beyazlatma malzemelerinin içindeki peroksitler parçalanarak mine yapısını oluşturan ince prizmaların içine girerler ve renk moleküllerinin parçalanmasına neden olurlar ve böylece beyazlatma gerçekleşir. Yapılan araştırmalar bu prosedürün insan sağlığı için güvenli ve etkili olduğunu kanıtlamaktadır.

Kaç çeşit “beyazlatma” vardır?

  • Ofis tipi beyazlatma (office bleaching): Klinikte özel bir ışın kaynağı ile power bleaching beyazlatma jeli ile ortalama 1 saat gibi kısa bir sürede dişlerde vakasına göre 6-8 ton arası diş renginde açılma sağlayan hızlı, pratik ve güvenilir bir yöntemdir.
    Ofis tipi beyazlatmada ağzınıza uygulanan diş eti koruyucu bariyer uygulaması sonrasında dişlerinize beyazlatma jeli sürülür ve 15er dakikalık 3 seans halinde özel LED ışın kaynağı ile uygulanan ışınlama sonucu 1 saat içinde işlem tamamlanır.
  • Ev tipi beyazlatma (home bleaching): Ağızdan alınan bir ölçüye göre kişisel olarak yapılan ince ağızlıkların içine karbamid peroksit esaslı özel jellerin konulmasıyla kullanılan bir metottur. Renge ve kullanılan jel tipine bağlı olarak günde 4-8 saat arasında bir kullanım ile ortalama 5-7 gün arasında istenilen beyazlık sağlanır. İlk 3 gün arka kesinlikle arkaya kullanılmalı, jeller mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Kullanım sırasında ağız gargaraları, çay, kahve, sigara ve şarap gibi boyar maddelerden uzak durulmalıdır.

                                                    

Beyazlatmayla ilgili sorular

  • Beyazlatma öncesi yapmam gereken bir şey var mı?
    Beyazlatma öncesi ağızdaki eski ve yıpranmış dolgular değiştirilmeli ve varsa çürükler tedavi edilmelidir.
  • Beyazlatma sonrasında herhangi bir sorun yaşar mıyım?
    İster ofis tipi ister ev tipi beyazlatma ağrısız bir işlemdir. Çok nadir olarak uygulamayı yaptıran kişilerde girişim sonrası dişlerde bir sızlama ve hassasiyetler hissedebilirler. Bu gibi vakalar dişlerinde boyun bölgesi aşınmaları veya mikro çatlaklar bulunan hastalarda ortaya çıkabilir. Eğer aşınmalar fazla ise o bölgelerde dolgu yapılabilir. Hassasiyet varsa hafif birağrı kesici problemi çözer.
    İşlem sonrası 24 saat kadar boyar maddelerden (çay, kahve, sigara,şarap gibi) uzak durulmalıdır.
  • Beyazlatma sonucu ağızda var olan dolgu,kuron,köprülerin rengi değişir mi?
    Bunların üzerinde oluşmuş lekeler ofis bleaching ile gider ama renkleri değişmez.
  • Ne sıklıkla beyazlatma işlemi tekrar edilir?
    Yeme içme alışkanlıklarına da bağlı olarak boyar madde (çay, kahve, sigara, kola ve şarap gibi) içeren yeme içme alışkanlıkları olmayan insanlarda 2-3 sene etkisi sürer.
  • Sağlık açısından bir sakınca içerir mi?
    Hiçbir sakınca içermez Bkz (ADA Seal of Acceptance Programm)
Back To Top