skip to Main Content

Bakteri Plağı

Bakteri plağı dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Oluşumu sürekli devam eder. Tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur ve plak bakteriler tarafından üretilir.

Dil, dudak ve tükürük, yiyecek ve içeceklerle birlikte bakterileri de dişlerin üzerinden alıp mideye gönderir. Bu yüzden bakteriler dişe tutunabilmek için bakteri yapıştırıcısı olarak bilinen dextran adında yapışkan bir madde salgılarlar. Bu madde suya dirençli olduğu için ağız çalkalandığında plak uzaklaşmaz.

Bakterilere güvenli besin kaynağı oluşturabilmek için dextran başka işlevler de görür. Yenilen gıdaların küçük parçalarını bir av gibi yakalar ve bakterilere uygun besini temin eder. Eğer ortamda besin yoksa bakteriler kendi dextranlarının bir kısmını sindirerek sizin bir sonraki öğününüze kadar beklerler.

Sonuç olarak plak, bakteriler, bakterilerin salgıladıkları yapışkan dextran ve gıda artıklarından oluşan bir yapıdır.

Bakteriler besinleri sindirdikçe, asit salgılarlar. Yapışkan madde içindeki asitler diş ile temastadır ve bu temasın uzun sürmesi dişten mineral kaybı ile sonuçlanır. Plak temizlenmezse çürük oluşacaktır. Kötü ağız bakımının tek sonucu çürükler değildir. Plak daha çok diş eti hizasında oluşur ve irritasyona, kanayan diş etine veya daha ciddi problemlere yol açabilir.

Plak Kontrolü Nasıl Yapılır?

Ağız bakterilerini ortadan kaldıramasak da onları kontrol edebiliriz.

Plak oluşumu için gerekli zaman olan 24 saat geçmeden bakteriler diş ve diş etlerine zarar verecek asitleri üretmezler. Eğer her gün birkaç dakikanızı diş fırçalamaya diş ipi kullanmaya ayırırsanız ağız sağlığınız için en büyük adımı atarsınız. Ağzınızdaki plağı sadece siz kontrol edebilirsiniz. Doğru yapılan bir diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ağzınızdaki bakterilerin birikip, beslenecekleri ortamlarını yok eder. Bakteri plağının olmadığı ağızlarda ise çürük ve diş eti problemleri ile karşılaşılmaz.


Back To Top